‘Urban Entertainment’ in The Netherlands

Struggling to get through the backlog of images, but I plan on posting more regular.  I added some new architectural work from the ‘Urban entertainment’ centre and ‘Block 16’ in Almere and the ‘Wall House’ in Groningen. These can all be found in the Netherlands Architecture Gallery, taken at the beginning of the summer this year.

Urban Entertainment Centre, Almere

Urban Entertainment Centre, Almere ©David Bleeker

Urban Entertainment Centre, Almere

The first picture is the Concert Hall of Urban entertainment Centre in Almere. This blob-like building is constructed from reinforced concrete and clad in pre-weathered zinc. It looks very sterile, almost robotic. It reminds me of  artist impressions of living on other planets in 1980s books about space travel. Designed by London based architecture practise Alsop. You will find a colour image in the gallery but this image works really well in black and white. Taken with a Canon EF24mm TS-E at F 11.0.

Block 16, Almere

‘Block 16’ better known as ‘the Wave’ a housing project on the waterfront. The nickname ‘the Wave is no surprise as the exterior of this building is made up of individual aluminium clad panels which are bulging out on the front of the building. This makes the building completely asymmetric, and is quit unexpected when walking around the building.

Block 16, a housing project on the waterfront of Almere.

Block 16, a housing project on the waterfront of Almere.

This building was completed in 2004 and is designed by Dutch architect René van Zuuk. Taken with a Canon EF24mm TS-E at F 11.0 with a bit forward tilt under an angle to maximize sharpness.

Wall House Groningen

wall-house-groningen-123854c

Wall House Reflection, Groningen

The  ‘Wall House’ was designed for landscape architect Edward Bye in 1973 for a site in Connecticut USA. This building was never realised in the USA, not sure what the reason was. Finally 18 years later it was built in the city of Groningen in the North of the Netherlands in 2001.

It seems that the initial owner only lived three weeks in the the house after which the government acquired the property to protect it against demolition. Although designed as a residential home it is now used as a public exhibition venue.

Architect:  John Hejduk.